Over ons

MUMONS, Sciences, Art & Curiosités 

Op de hoek van Place du Parc en Rue du Rossignol staat de oude kapel van de Visitandines*. Dit is waar de Universiteit van Bergen haar museum heeft geopend en het is dé plek om plezier te hebben!  

Wetenschappen, kunst en curiosa: dit is wat je zult vinden als je door de deur van MUMONS loopt. Wat bedoel je met “het is een te vage beschrijving”? Laten we het uitleggen. 

Wist u dat een van de belangrijkste taken van een museum het promoten van zijn collecties is? De universiteit beschikt bijvoorbeeld over honderdduizenden kostbare boeken, kaarten en plattegronden, kunstwerken, oude wetenschappelijke instrumenten en een groot aantal andere voorwerpen, die allemaal verband houden met haar geschiedenis en haar vele activiteiten! Van de Gutenbergbijbel tot de Nokia 3310, we bewaren bijna alles! Vervolgens stellen we ze, afhankelijk van onze evenementen en hun verschillende thema’s, bloot.  

En dan… wat zouden wetenschap en kunst zijn zonder onze nieuwsgierigheid? Vraag het jezelf eens af! Wat zou een museum zijn zonder bezoekers, een boek zonder lezers? Wat zou een wereld zijn zonder vragen te stellen, zonder experimenten, zonder onderzoek, zonder leren? #hetantwoordisniks 

MUMONS is precies dat! Een constante dialoog tussen jou en ons: debatten, vragen, discussies, onderzoek, constante nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen. #enditismooi 

Kom door de deur van MUMONS, het is onze missie om je de sleutels te geven om de wereld te begrijpen. 

*Houd aandacht voor de plaatsen aangegeven bij onze activiteiten, MUMONS is onderweg en creëert graag onwaarschijnlijke ervaringen op de meest onverwachte plaatsen! 

Drie teams voor een museum! 

Ja, achter MUMONS, het museum van de Universiteit van Bergen, werken drie zeer verschillende teams in perfecte synergie! 

Er is het MUMONS-team zelf, zij zijn het die het museum en de tentoonstellingen beheren. Zij promoot de collecties. Zij is ook degene die de talrijke culturele en wetenschappelijke populariseringsactiviteiten organiseert, zowel binnen als buiten het museum. Herinner je je de slinger van Foucault nog? Zij is het. Conferenties, wetenschapsfilms, wetenschapscafés en de Lente van de Wetenschappen? Zij is het ook! 

Maar als het MUMONS-team het geluk heeft de zeer mooie collecties van de universiteit te kunnen promoten, komt dat omdat dagelijks een ander UMONS-team, dat van de afdeling Archieven en Collecties, bestaande uit historici met meerdere talenten, universitair erfgoed beheert en bestudeert: oude boeken, kaarten en plattegronden, iconografieën, wetenschappelijke instrumenten, didactische voorwerpen, verzamelingen mineralen, insecten, enz. 

Maar achter het museum en zijn vele activiteiten schuilt nog een derde team, dat de verschillende radertjes draaiende houdt! Gelukkig zijn onze vrienden van de vzw Extension UMONS er om ons te helpen onze projecten – vaak een beetje gek – tot een goed einde te brengen. De UMONS Extensie brengt zo zijn expertise in op het gebied van grafische creatie, technologie, administratieve opvolging, enz. 
 

MUMONS, Sciences, Arts & Curiosités 

Équipe Culture et médiation scientifique

Alexia Lourtie

Université des enfants

Biologiste

Annabelle Marcin

Agent d’accueil

Camille Bauvois

Stratégie et développement marketing culturel

Francesco Lo Bue

Chargé de mission

Physicien

Gabrielle Broze

Printemps des sciences

Lena Goessens

Chargée de relations publiques

Maxime Dumenil

Chargé de mission

Ingénieur géologue

Méline Ver Eecke

Médiatrice culturelle

Historienne de l’art
& muséologue

Natacha Mainil

Agent d’accueil

Nicolas Demasy

Médiateur scientifique

Physicien

Pauline Tisthoud

Gestionnaire
des expositions

Historienne

Romane Duculot

Gestionnaire
des expositions

Historienne de l’art

Équipe Extension UMONS

Audrey Urbain

Agent administratif

Carla Nota

Assistante administrative

Christophe Saussez

Technicien

Cindy Docquier

Secrétaire

Fanny Lallemand

Assistante administrative

Serge Beth

Comptable

Stéphanie Bauwens

Assistante administrative

Sylvie De Jaegere

Chargée de mission

Équipe Archives et collections patrimoniales

Assunta Bianchi

Cheffe de service

Historienne archiviste

Christine Gobeaux

Patrimoine écrit
& Cartes et plans

Historienne

Eléonore Héroufosse

Patrimoine artistique et iconographique
– 
Historienne de l’art

Kevin Troch

Patrimoine scientifique
& Bibliothèque Polytechnique

Historien des sciences

Romane Warte

Archives

Historienne archiviste