Het onzichtbare verkennen – 3e editie

Expositie

Calendrier Du 7 octobre 2023 au 13 avril 2025

Localisation MUMONS, 24 place du Parc à 7000 Mons

Dit evenement is betaald

Registraties

Geen registratie vereist

Het onzichtbare verkennen, een spannende visuele reis

Hou je vast, want de wetenschappelijke fototentoonstelling “Exploring the Invisible” komt voor een 3e editie naar het MUMONS, en we hebben een echte verrassing voor je in petto!

Zodra je het museum binnenkomt, word je verleid door de foto’s die zich voor je ogen ontvouwen en je meenemen naar verrassende maar toch bestaande werelden!

Een paar maanden geleden begon het MUMONS team aan een prachtig avontuur: het verzamelen en selecteren van de mooiste wetenschappelijke beelden die in de laboratoria van de universiteit zijn gemaakt, met de bedoeling ze als echte kunstwerken tentoon te stellen. Ergens tussen wetenschappelijk onderzoek en hedendaagse kunst ontdek je dingen die meestal niet te zien zijn, omdat ze te klein of te ver weg zijn, omdat ze verborgen of te abstract zijn. 

c

Een fototentoonstelling waar het onzichtbare zichtbaar wordt!

Klaar voor het avontuur? Maak je veiligheidsgordels vast en stijg op naar de oneindig verre uithoeken van de kosmos, om nevels en sterrenstelsels te ontmoeten die lijken te dwalen in een oneindig kosmisch ballet. Het zal je sprakeloos achterlaten!

Duik met ingehouden adem in de verbazingwekkende microkosmos van het oneindig kleine om de soms monsterlijke wezens te ontmoeten die een onvermoed leven leiden, ver van nieuwsgierige ogen. Dankzij de magie van de technologie en het geduld van de onderzoekers, zullen ze onthuld worden, zo grandioos als de onmetelijkheid van een kathedraal! Je zult zelfs kunnen doordringen tot de intimiteit van materie, door de onontdekte diepten van materialen te onderzoeken.

De overgrote meerderheid van de foto’s is rechtstreeks afkomstig van onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Université de Mons. Tijdens hun onderzoek zijn ze erin geslaagd om momenten vast te leggen waar kunst en werkelijkheid elkaar ontmoeten. Vandaag delen ze met ons deze snapshots die zoveel te zeggen hebben over de schoonheid van de wereld, hun fascinerende dagelijkse leven, hun betrokkenheid bij de maatschappij en de grote en kleine kwesties van onze tijd.

 

Laat je zintuigen zich verwonderen!

Tijdens de ontdekkingstocht van deze kunstwerken die door de natuur zelf zijn gemaakt, ben je getuige van de kracht van geavanceerde technologieën die worden gebruikt in hedendaags onderzoek. Ze stellen ons in staat om de grenzen van ons gezichtsveld te verleggen! Je ontdekt de verborgen mysteries van mimicry, onthult de best bewaarde geheimen van Moeder Natuur en speelt een spelletje “Waar is Charlie” met garnalen en andere abyssale wezens, echte experts in camouflage.

Kom met je gezin genieten van een buitengewone zintuiglijke ervaring, een kruising tussen wetenschap en kunst, waar de grens tussen het zichtbare en onzichtbare vervaagt en je momenten van verwondering en betovering worden geboden.

Bereid uw bezoek voor

Maak u geen zorgen als u uw kleintjes bezoekt: bij aankomst in het museum krijgen zij de kans om gratis onze kindergids te ontvangen. Genoeg om van het museum te genieten terwijl ze opgaan in hun gids!

Jaloers op de kindergids? We hebben alles gepland, er zal ook een volwassen gids aanwezig zijn bij de receptie! (Spoiler alert: als u op de link klikt, loopt u het risico het einde van de tentoonstelling te kennen).

 

Eigenzinnig interview

In dit artikel geven de curatoren van de tentoonstelling – Francesco Lo Bue, directeur van MUMONS en een liefhebber van astronomie, en Laetitia Mespouille, een chemica met een nieuwsgierigheid voor de natuur – je enkele nog niet eerder gepubliceerde details over de tentoonstelling “Exploring the Invisible”!